Preocupari Suedeze, Suedeze & suedezi

Un nou “Breivik” poate sa apara oricand si oriunde in Europa

Foto ziare.com

Foto ziare.com

Cand nationalisti de extrema dreapta nu sunt luati in calcule ca fiind un potential pericol pentru societate, atunci exista un real pericol ca un nou “Anders Behring Breivik” sa apara oriunde in Europa.

Cand comportamentul membrilor nationalismului de extrema dreapta este interpretat ca fiind doar “Patriotism exagerat”, sau mai grav “Adevarat Patriotism”, iar cand sustinatorilor acestor ideologii, politicienii democratiilor europene nu sunt capabili sa le raspunda atat printr-o retorica clara, de condamnare si izolare, dar si prin legislatii adecvate care sa permita controlul grupurilor de extrema dreapta, atunci cetatenii democratiilor sunt intr-un real pericol.

Institutiile statului sunt datoare sa apere cetatenii de potetiali agresori atat din exterior dar si din interiorul tari. Nu comunitatile Gay sunt adevaratele pericole intr-o societate democrata. Nu comportamentul acestor comunitati sunt un pericol real pentru o societate crestina si democrata.

Foto ziare.com

Foto ziare.com

Pericolul real il reprezinta propagatorii unor ideologii ce proslavesc brutalitatea si declara deschis “razboi” oamenilor pasnici, pentru simplul motiv ca acestia au indrazneala sa fie diferiti, sau sa gandeasca diferit. Acceptam o retorica batjocoritoare si amenintatoare fara a lua masuri concrete de izolare si combatere a celor ce le propaga? Atunci da, suntem vinovati de repercursiunile pe care acesti potentiali “Breivik” pot sa le provoace intr-o societate democratica.

Foto sverigesradio.se

Un cunoscut profesor suedez, Wilhelm Agrell, in analiza activitatii serviciilor de securitate, spune intr-un raport publicat azi, luni, 11 iunie:

“ Serviciile norvegiene de securitate, ar fi putut sa-l anihileze pe Anders Behring Breivik. Dar s-au incapatanat sa se focuseze doar pe a cauta potentiali teroristi in randurile miscarilor islamiste.”

Semnalele de alarma au fost multiple, iar numele lui Anders Behring Breivik se afla pe masa serviciilor de securitate norvegiene.

“De ce nu au fost detectate pregatirile acestuia?” – se intreaba dl profesor Wilhelm Agrell.

Pregatirile lui Breivik in realizarea atentatului aveau un mare potential de alarmare, dar problema a fost ca atat serviciile de securitate cat si societatea in sine, nu a avut capacitatea de a le interpreta corect in timp real.”

Deja in anul 2007 Breivik, a inceput sa scrie manifestul care urma sa explice de ce a comis un atentat terorist. Doi ani mai tarziu, a infiintat o societate comerciala ce urma sa achizitioneze materialele necesare unei bombe. Tot de atunci a inceput sa intocmeasca o baza de adrese de e-mail, cu cei ce urmau sa primeasca manifestul.

In 2010 a cumparat doua mitraliere si substantele necesare producerii bombei. In primavara lui 2011 si-a cumparata un pistol si tot atunci a inchiriat o ferma intr-o zona izolata, unde a inceput fabricarea bombei. In toata aceasta perioada Breivik a fost activ in randul grupurilor antiislamice si pe internet.

Numele lui Breivik a fost trimis serviciilor de securitate norvegiene, PST, de un vames norvegian, care pe cont propriu a inregistrat importul de substante chimice ale acestuia, din care se putea fabrica o bomba. Breivik era unul pe lista celor ce au cumparat asemenea substante chimice. In acelasi timp a reactionat un angajat al Postei Norvegiene, la numarul mare de colete postale ce puteau contine asemenea substante chimice, ce erau trimise de la firma “Polen”. (de unde de fapt si Breivik si-a achizitionat substantele pentru bomba)

Toate aceste informatii au ajuns la serviciile de securitate, dar acestora le-a trebuit aproape 5 luni sa numeasca o persoana care sa se ocupe de aceste informatii. Era la sfarsitul lui aprilie 2011 si persoana numita si-a luat imediat un concediu de 10 saptamani. Dar serviciile de securitate norvegiene declara, ca oricum nu ar fi fost timp suficient sa inteleaga cu ce se ocupa Breivik si sa-l opreasca.

Wilhemlm Agrell atrage atentia asupra gandirii “patratoase”. “Doar fiindca ai vazut doar lebede albe nu inseamna ca negre nu exista!” subliniaza acesta.

“Comportamentul lui Breivik era evident deosebit de cel al cetateanului normal, pentru a putea fi indentificat si luat in serios.” Scrie Wilhelm Agrell, atentionand ca si serviciile de securitate suedeze pot sa faca aceeasi greseala.

In acest articol am folosit traducerea unui material publicat in paginile de internet a ziarului suedez Dagens Nyheter. (Articol scris de Ewa Stenberg ewa.stenberg@dn.se)

Despre PROSWEDENARAD

Societate nonprofit!

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: