Preocupari Suedeze, Suedeze & suedezi

Loreen face din nou apel la implicare

Din nou Loreen profită de Eurovision Song Contest şi în mod deschis î-şi exprimă sprijinul faţă de lupta celor ce apară drepturile omului în Azerbaigean. În mod special încearcă să atragă atenţia mediatică asupra represaliilor ce au urmat după ce participanţii la Eurovision Song Contest au părăsit Azerbaigeanul, anul trecut. Instituţiile susţinatoare ale dictaturii din această tară au trecut la acţiuni agresive folosind metode “securiste”, împotriva tuturor celor ce au avut curajul să prezinte corupţia din rândul familiei prezidenţiale, vizitatorilor la acest eveniment.

Loreen şi Civil Rights Defender din Suedia, continuă să susţină lupta organizaţiilor şi persoanelor ce se implică în apărarea drepturilor omului şi democraţiei în Azerbaigean.

Este extrem de important ca aceste clişee ca de ex. „muzica/sportul şi politica trebuie ţinute separat”să fie contracarate cu un angajament deschis. Artiştii sau sportivii cunoscuţi nu pot fi la nesfârşit nişte „Laşi fără opinii”, sau curaj să-şi exprime propria opinie. Încălcarea drepturilor omului sunt activităţi extrem de grave şi persoanele ce sunt figuri publice, artişti şi sportivi cunoscuţi, trebuie să profite de statul pe care îl au şi în mod deschis să facă front comun cu cei ce refuză să se lase îngenuncheaţi de dictaturi precum cea din Azerbaigean şi Bielarusia. Altfel democraţia este doar o perdea dupa care ne ascundem şi nu merităm sa avem parte de liberţile asigurate de o democraţie. Artiştii şi sportivii nu pot fi egoişti în aceste împrejurări fiindcă activitatea lor este de fapt asigurată de principiile dreptului omului la exprimare personală. Ei pot să-şi ducă activitatea fără sa fie nevoiţi să linguşească un dictator şi regimul lui opresiv.

În continuare aveţi un articol, ce se doreşte a fi un Apel Deschis către participanţii la Eurovision Song Contest, publicat pe siteul oficial al Radioteleviziunii Suedeze, SVT.

Mai mulţi artişti ar trebui să se implice în apărarea drepturilor omului

EUROVISION – La un an de la participarea mea la Concursul Euroviziunii din Azerbaigean, conducerea ţării continuă să persecute opoziţia. A avut vre-un rol atunci, vizita mea la organizaţiile locale din Baku? Da, fiindcă faptul că cineva din exterior se implică, îi incurajează pe cei implicaţi să continue lupta pentru democraţie. Mult mai mulţi artişti, sportivi şi alte personalităţi publice ar trebui să-şi arate deschis suportul pentru cei ce luptă pentru drepturile omului în ţări în care aceştia sunt persecutaţi; scrie Loreen.

Mâine (sâmbată 18 mai 2013) începe Finala Concursului Euroviziunii la Malmö. Cu un an urmă aceasta avea loc în Azerbaigean, unde drepturile omului continuă sa fie încălcate. Pe timpul evenimentului de anul trecut, am vizitat împreună cu Loreen, reprezentanţi ai organizaţiilor ce luptă pentru drepturi democratice. Atenţia cu care media a urmărit vizita noastră, a încurajat pe toată lumea să continue lupta. Mai mulţi artişti şi sportivi ar trebui să-şi arate simpatia şi sprijinul faţă de acesti oameni ce luptă pentru drepturile omului, în ţări în care aceste drepturi sunt încalcate in mod sistematic.

În această săptămână Civil Rights Defenders a facut public raportul “No sweet songs for human rights defenders”, ce descrie situaţia celor ce luptă pentru drepturile omului la un an de la Eurovision Song Contest în Baku, Azerbaidgean.

Raportul nu este de loc pozitiv în conţinutul său. Puterea dictatorială continuă opresiunea împotriva celor ce luptă pentru drepturile omului şi democraţie în Azerbaigean. Mulţi activişti au fost condamnaţi chiar şi la 9 ani de detenţie, iar legi noi au fost adoptate ce continuă să îngrădească dreptul la organizare şi demonstraţie.

Activiştii drepturilor omului plătesc cu libertatea personală pentru angajamentul lor. În fiecare zi sunt supuşi ameninţărilor atât ei cât şi rudele lor, sunt bătuţi şi şantajaţi.

Un exemplu este curajoasa jurnalistă Khadija Ismailova. Povestea ei este un exemplu a felului în care cei ce apără drepturile omului sunt maltraţi de către regimul opresiv, ce nu se dă inapoi de la a se infiltra în viaţa intimă a acestora. Khadija s-a făcut cunoscută pentru articolele ei ce au dezvăluit corupţia de la nivelul instituţiei prezidenţiale. Ea fost supusă şantajului de două ori, cu intenţia văndită de o face să încetze să scrie articolele ei ce dezvăluie adevărul.

Prima dată în primăvara lui 2012 a primit poze cu ea şi prietenul ei facand sex în dormitorul locuinţei lor. În loc să tacă Khadija a dezvăluit totul în presă povestind despre încercarea de şantaj. Rezultatul a fost că imediat au aparut pozele în mod public pe o serie de siteuri de internet. Cu o luna în urmă, acelaşi lucru s-a întâmplat din nou, dar de data asta cu un film trucat. Când nici de data asta nu s-a lăsat îngenuncheată, videoklipul a fost publicat pe internet în 25 aprilie.

Alţii care de asemenea au plătit scump pentru implicarea lor sunt cei ce au pornit campania “Sign for Democracy”, ce s-au folosit de Evenimentul Euroviziunii pentru a demasca încălcarile drepturilor omului în Azerbaigean. După încheierea concursului, aceştia au fost denigraţi de canalele mediatice oficiale şi au fost ameninţaţi personal. Unul din cei mai activi din rândul celor implicaţi, fotoreporterul Mehman Huseinov, a fost arestat sub acuzaţia că ar fi jignit un poliţist. A fost eliberat, dar riscă să fie condamnat la 5 ani de detenţie.

Deci la ce a folosit vizita noastră comună şi toată atenţia mediilor în jurul încălcării drepturilor omului, dacă acestea continuă? Are vreo importanţă? Da, fără dubiu! Faptul că cineva pe care lumea exterioară o ascultă când vorbeşte, continuă să urmărească activitatea celor ce dezvaluie încălcări ale drepturilor omului şi luptă pentru democraţie, încurajează şi dă puterea de a continua celor ce sunt implicaţi direct.

Vizita noastră în Azerbaigean a fost un pas mic pe un drum care este foarte lung. A creşte respectul faţă de drepturile omului este un proces greu şi de lungă durată. O muncă pe termen lung ce necesită sprijinul nostru permanent.

Loreen, artist şi creeator

Robert Hård, coordonator, Civil Rights Defender

Despre PROSWEDENARAD

Societate nonprofit!

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: