Preocupari Suedeze

Interziceţi gazul de şist în Suedia

Într-un articol scris de dl Carl Piper şi d-na Anita Ullmann, membrii ai asociaţiei “Heaven or sHell”, asociaţie înfiinţată în 2009 pentru a împiedica Societatea Shell să exploateze gazul de şist în regiunea Skåne din Suedia, se cere guvernului suedez interzicerea exploatării gazului de şist în întreaga Suedie.

Argumentaţia împotriva exploatării gazului de şist se concentrează în primul rând pe tehnologia folosită, fracking, şi a efectelor acesteia asupra mediului înconjurător. Poziţia asociaţiei Heaven or sHell, este susţinuta azi şi de opinia covârşitoare a cetăţenilor Uniunii Europene. Comisia Europeana a iniţiat o ancheta, “Flash Eurobarometer”, în rândul cetăţenilor celor 27 de ţări afiliate. 25 000 din rândul acestora au participat la studiu. Doar 9% din ei consideră combustibilii folsili neconvenţionali ( gazul de sist) prioritari în productia energetica. Trei sferturi din europeni consideră că ar fi îngrijoraţi dacă ar exista exploatări ale gazului de şist în zonele lor de domiciliu. 70% din ei consideră resursele de energie regenerabile pe prim plan în producţia de energie a viitorului şi 28% consideră efectivizarea consumului de energie actual un complement.

Lobbyul ce promoveaza gazul de şist ca o alternativă ecologică, în producţia de energie a viitorului au primit din nou “o palmă în public”. În argumentaţiile lobiiştilor gazului de şist se menţionează că efectele arderii acestuia sunt mult mai puţin dăunatoare mediului decât arderea gazelor naturale şi a cărbunelui. Dar asemenea rezultate au fost obţinute doar în mediul de laborator. Dacă se adaugă la cantitaţile de CO2 eliminate prin arderea gazelor în centralele de producţie a energiei electrice şi termice şi scurgerile de gaz metan, datorate crăpăturilor cauzate de tehnologia de exploatare a gazelor de şist, argumentaţia lobiiştilor cade. Un nou studiu publicat în USA în luna ianuarie prezintă cifre care sunt duble ca valoare în comparaţie cu cele pe care industria în sine le admitea ca fiind posibile şi anume scurgeri de gaz metan de pana la 9%.

The researchers, who hold joint appointments with the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) and the University of Colorado in Boulder, first sparked concern in February 2012 with a study suggesting that up to 4% of the methane produced at a field near Denver was escaping into the atmosphere. If methane — a potent greenhouse gas — is leaking from fields across the country at similar rates, it could be offsetting much of the climate benefit of the ongoing shift from coal- to gas-fired plants for electricity generation.

Industry officials and some scientists contested the claim, but at an American Geophysical Union (AGU) meeting in San Francisco, California, last month, the research team reported new Colorado data that support the earlier work, as well as preliminary results from a field study in the Uinta Basin of Utah suggesting even higher rates of methane leakage — an eye-popping 9% of the total production. That figure is nearly double the cumulative loss rates estimated from industry data — which are already higher in Utah than in Colorado.

În privinţa pericolului contaminării apei din pânza freatică, la nivel global, industria a respins ca fiind neântemeiată orice speculaţie în acest sens, motivând că nu există nici o dovadă concludentă că ar exista un pericol eminent. Dar din nou rezultatele practice cât şi rapoarte despre probleme de sănătate din zonele de exploatare continuă sa fie cercetate. Ceea ce lipsea era ca o instituţie de stat să confirme acest lucru. Acum există şi un asmenea document. Eenergy Resurces Conservation board din Alberta, Canada a prezentat un raport concis, însoţit şi de indicaţii clare vizavii de masurile pe care industria de exploatare trebuie să le ia.

În Germania, ministerul mediului şi-a prezentat şi el rezultatele unui studiu şi a oprit toate proiectele de prospectare. În Franţa, nu se mai eliberează nici o aprobare de prospectare sau exploatare, deoarece preşedintele Hollande consideră ca nimeni nu poate garanta ca nu există pericole de a fi afectate sănătatea cetăţenilor sau daune aduse mediului ambiant. Multe ţări, provincii sau oraşe în întreaga lume au urmat aceeaşi linie şi au interzis orice activitate în acest sens. Există o serie de studii pe care ministerul mediul (suedez) ar trebui sa le ia în considerare, inclusiv parerea propriilor cetăţeni, luând astfel singura decizie corectă în subiectul exploatarii gazului de şist: – Interziceţi exploatarea în Suedia! … concluzionează autorii articolului apărut pe Newsmill.se

Despre PROSWEDENARAD

Societate nonprofit!

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: