DIVERSE, Sanatate & nutritie

Bărbaţii mint când spun că şi-au spălat mâinile după o vizită la toaletă

Foto: Alamy

Sezonul de îmbolnăviri virale a început şi odată cu el şi “sezonul spălării permanente a mâinilor”. Conform Institutului de boli contagioase, ne supraestimăm capacitatea de a ne spăla viruşii şi bacteriile de pe mâini. Într-un studiu recent, în Anglia, pe mâinile a mai mult de un sfert din cei testaţi, s-au constatat existenta unor bacterii specifice vizitelor la toaletă.

În săptămâna trecută Smittskyddsinstitutet (SMI – institutul suedez de boli contagioase) a raportat că una din bolile virale tipice de sezon şi-a facut apariţia în Suedia. Ea este cauzata de un virus destul de rezistent la antibiotice. Pentru a prevenii îmbolnavirile ar trebui să ne spălăm pe mâini foarte bine, de mai multe ori pe zi.

Ne încredem prea mult în spirt dezinfectant, spune Inga Zetterkvist, asitenta specialistă în igienă pe SMI.

– Spirtul dezinfectant, nu este efectiv cu toţi viruşii, din ceea ce ştim până azi. Nu ar trebui să înlocuim spalatul pe măini doar cu dezinfectante. Ele pot fi un complement.

Pentru a fi sigur că mâinile sunt curate, ar trebui să folosim săpun şi apa timp de cel puţin 30 de secunde, frecând mâinile.

Spirtul dezinfectant este efectiv contra bacteriilor intestinale.

În studiul din Anglia sa descoperit că peste 14% din bancnote şi 10% de cardurile de credit aveau urme evidente de bacterii ce-şi au originea în fecale. Studiul Universităţii din Londra a evidenţiat că 11% din londonezi au mâinile la fel de contaminate ca un capac de toaletă.

– Ştim că populaţia Marii Britanii este îngrijorată de bolile infecţioase, dar nu corelează mâinile murdare cu infecţii, decât după ce sau îmbolnăvit. Este bizar, spune doctorul Ron Cutler, ce a condus studiul londonez.

Populaţia minte, sau au uitat, când spun că s-au spalat pe mâini după o vizită la toaletă, demonstrează un alt studiu englez la care se referă BBC.

Din cei interviuvaţi în faţa unei staţii de benzină, 99% au confirmat că s-au spălat pe mâini după vizita la toaletă, dar aparatura folosită la studiu a arătat că doar 32% din bărbaţi şi 64% din femei au făcuto de fapt.

Automatism în anumite comportamente zilnice sunt în zona inconştientului.

– Oamenii cred întradevăr că sau spălat pe mâini când de fapt ei nu au facuto, spune un alt medic, Val Curtis.

Probabil există ceva special la englezi în legătură cu spălatul pe mâini după vizita la toaletă. Într-un alt studiu facut de cei de la Harvard în USA, britanicii au fost cei din urmă din cele cinci ţări incluse într-un studiu cu ocazia gripei porcine din 2009, la capitolul spălatului pe mâini.

Conform SMI în Suedia nu există nici un studiu care să confirme sau infirme un comportament asemănător. Dar sa constatat ca în timpul gripei porcine stocul de spirt dezimfectant a fost epuizat.

Asistenta Inga Zetterkvist consideră că şi suedezil îşi supraapreciază calităţile în privinţa spalatului pe mâini.

– Mă pot aştepta ca oamenii să creadă că sau spălat ca lumea pe mâini dar ca la urmă să se demostreze că nu au facuto. Probabil că de fapt doar au atins sapunul şi apa.

Bacteriile din fecale sunt cele mai periculoase în mediul nostru cel mai apropiat şi doar un gram de fecale conţin aproximativ 1 miliard de bacterii. Acestea pot supravieţui pe piele câteva ore. O mână a unui individ conţine în mod normal circa 3 000 de bacterii de cel puţin 100 de tipuri. Mâna stângă şi mâna dreapta au doar 13% aceleaşi tipuri de bacterii.

Femeile se spală mai des pe mâini dar ele au o mai mare varietate de bacterii pe mâini decât bărbaţii. Cercetătorii nu ştiu care este cauza, dar au o teorie care se bazează pe diferenţa homronală şi folosirea pe scară mai largă a produselor cosmetice.

Articol preluat de la ziarul Dagens Nyheter.

Despre PROSWEDENARAD

Societate nonprofit!

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: